Missie 1: Grondstofjutten in Katwijk

Mijn goede voornemen viel dit jaar toevalligerwijs min of meer samen met mijn verjaar, en werd in gang gezet door Hella: een groener leven.

Behalve een schitterend fotoboek met alle afvalscheidende vrienden en familie kreeg ik ook een goedgevulde intekenlijst voor allerlei activiteiten. Zoals een vriend van zoon W. treffend zei: sommige mensen krijgen dit als taakstraf, anderen krijgen het voor hun verjaardag. Kan wezen, maar ik was onwaarschijnlijk blij met alle aanmeldingen en het vooruitzicht om met elkaar een nuttige en gezellige activiteit te ondernemen!

Zondag 7 januari was de aftrap van de eerste activiteit: we gingen naar het Katwijkse strand om daar grondstof te jutten. Het was een stralende dag met een strakblauwe hemel en een lekker verfrissend ijskoud windje.

Bij het paviljoen met de toepasselijke naam ‘Het Strand’ kregen we alle vier een prachtige jute juttas. De glasheldere instructie luidde om de schelpen en het zand te laten liggen maar eventueel geld op te rapen en in te leveren bij de eigenaar.

Grondstofjutten
Nog wat onwennig met lege tassen.

Op de vraag of er veel animo voor het grondstofjutten was, antwoordde het vriendelijke meisje dat het vooral door kinderen werd gedaan. Daar stonden we mooi te kijken met onze middelbare leeftijden!

En daar gingen we goedgemutst het strand op, waar op het eerste oog niet echt wat te jutten leek. Maar toen we onze ogen beter de kost gaven, viel er heel wat te rapen. Binnen een half uurtje waren onze tassen tot de nok gevuld met afval. Het overgrote deel was plastic: visnetresten, dopjes, plastic flessen, rietjes enz. Agneta won ditmaal de prijs voor de meest bijzondere vondst: een plastic vrouwenrompje. Helaas is daar geen foto van maar hieronder onze oogst: vier propvolle tassen en vier heel tevreden kopjes.

Katwijk 7 januari 3
Als volleerde jutters!

Na afloop kregen we ook nog gratis kopjes koffie en chocomel aangeboden van het Strand namens het strand.

Samenvattend: het was schokkend om te merken hoe snel we de tassen gevuld kregen. Aan de ene kant was er daardoor het gevoel van een miezerige druppel op een gigantische gloeiende plaat, maar tegelijkertijd was het ook fijn om tóch iets te doen. En waarschijnlijk hebben we andere mensen aangestoken die op het strand ineens vier diep volwassen mensen zonder taakstrafhesjes zagen schoonmaken!

Zaterdag 13 januari is alweer het volgende event. Dan gaan we de Maredijk Mooi Maken. Er hebben zich al zelfs extra mensen aangemeld, ongelooflijk. Ik heb er nu al keiveel zin in!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s