Missie 3: La Grande Pulizia

De muur van LuccaAfgelopen weekend was het alweer tijd voor de derde missie. En niet zo maar een: De Grote Schoonmaak ging op werkbezoek naar Italië om daar poolshoogte te nemen en natuurlijk om schoon te maken! We bezochten o.a. het pittoreske plaatsje Lucca. Voor het handjevol mensen dat net als ik nog nimmer in Toscane was: het is daar schitterend en je kunt er ook nog eens heerlijk eten en drinken. Pas nu begrijpen Hella en ik dat iedereen er op vakantie gaat.

Een van de attracties in Lucca is de oude stadsmuur, een 4 kilometer lange muur waar zeker op zondag volop gerecreëerd wordt door de locals. Een perfecte plek voor onze missie dus. We begonnen nog een beetje aarzelend met hier en daar een papiertje maar toen we een grote plastic zak vonden waar we alles in konden stoppen, gingen we echt helemaal los! We liepen in een lekker zonnetje de vier kilometer al bukkend en rapend. Natuurlijk hebben we geen idee van wat de Italianen dachten van die twee middelbare signora’s met een vieze plastic zak. Maar de reacties die we kregen waren in elk geval positief: een voorbij rennende jogger gaf ons ‘complimenti’, een oude keurige dame die had begrepen dat we geen Italianen zijn, lachte vriendelijk en zei ‘Thank you’ en er was zelfs een meneer die een poosje met ons opliep en ook ging rapen. Keileuk!

En de oogst? We hebben de zak vooral gevuld met onmetelijk veel tiewraps, vermoedelijk achtergelaten door handelaren die in de zomermaanden hun stalletje op de stadsmuur hebben. Wat ook heel opvallend was: de inwoners van Lucca zijn allemaal verkouden. We struikelden over de gebruikte papieren zakdoekjes, die telkens na 10 stuks gevolgd werden door de plastic verpakking. We hebben ze allemaal opgeruimd maar helaas bleek de volgende dag bij een korte inspectieronde dat het een chronische verkoudheid betreft.

Collage LuccaMoe en bijzonder voldaan gingen we daarna lunchen in een goed restaurant op de muur, San Colombano. Normaal schuif ik gelijk aan maar deze keer toch maar even de handen gewassen voor het eten …

De bonus van de dag kwam toen we na de lunch met onze neus in de boter vielen. Op een veldje bij de kerk waren alle huisdieren van Lucca verzameld om daar ingezegend te worden: de jaarlijkse Benedizione degli Animali. De dienstdoende paus liep er rond en stond erop om ons een hand te geven, echt waar! Ik kon niet verstaan wat hij tegen me zei, maar ik vermoed dat hij ons wilde bedanken voor La Grande Pulizia.

IMG_0920

4 gedachten over “Missie 3: La Grande Pulizia

  1. Zo maak je nog eens wat mee. Voortaan handschoentjes mee (je hebt er vast nog wel een paar)! Liep laatst ook een halve kilometer met een plastic zakje. Zo lang duurde het voordat ik een prullenbak tegenkwam. ACTIE!!
    Dankzij jullie hebben wij nu een gescheiden afvalbak thuis. Mooi toch?

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s