Wat vindt Hella? Plastic waste fotokunst

Zodra ik me ging verdiepen in wat er wereldwijd allemaal gedaan wordt om de plastic soup onder de aandacht te brengen, kwam ik een hoop ellendige, afschuwwekkende voorbeelden tegen van zwervend plastic op het strand, in het water, in bossen, op straat en … overal eigenlijk.
Maar! Gelukkig ook heel veel inspirerende mensen met mooie ideeën en acties die precies die ellende onder de aandacht willen brengen. En het zijn er veel! In alle maten en soorten, ongelooflijk en ontroerend ook om jonge kinderen zich te zien roeren als activisten, zoals de bijna 10-jarige Nederlandse Lilly en de 7-jarige ‘The Little Collector‘. Aan deze geweldige, jonge activisten besteed ik graag een andere keer een hele blog.

Afschuw en esthetiek

De combinatie ellende-mooi kwam voor mij het best tot uiting in een aantal fotografie-projecten. De esthetisch prachtige foto’s, die bij nader inzien toch ook behoorlijk sip makend zijn. En je dan gelukkig toch juist motiveren om zelf ook in elk geval IETS te doen aan de ellende.  Dat vind ik dan toch weer fantastisch, aan die plastic waste kunst.

Wat vond ik zoal?

 1. Found in Nature, van Barry Rosenthal
  Barry verzamelt troep rondom het New York Harbour gebied, en rangschikt de objecten op kleur, soort en/of thema. In de 5 minuten video hieronder zie je hoe en waarom hij dat doet.
 2. Plastic Ocean, door Thirza Schaap
  Thirza maakt foto’s van plastic op een pastelkleurige achtergrond. In een interview met de Volkskrant (30-9-2017) zei ze zelf: “Ik toon de schoonheid van iets verschrikkelijk verdrietigs, die prachtige kleuren van het plastic. Want alle mooie wezens in de zee happen wel in onze rommel.”
 3. Where, van Mandy Barker
  De restanten van opgelaten ballonnen komen gewoon weer terug op aarde en in de zee. Mandy verzamelde vele stukjes ballonnen op stranden over de hele wereld. Haar motivatie? Bekijk de video waarin zij vertelt over het project Hong Kong Soup.
 4. Washed up, van Alejandro Durán
  Alejandro fotografeert het gevonden plastic als een integratie in de natuur, als een bos, rivieren, fruit etc. Hij deed dat in het Mexicaanse natuurgebied Sian Ka’an.

Ik ben benieuwd wat jullie (hiervan) vinden! En vond jij ook mooie plastic waste kunst, laat het dan weten in de comments.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s