Hella vindt … zichtbaarheid belangrijk

Heeft de buurt opruimen zin?

Behalve de aan Sandra ‘geschonken’ missies (zie het blog De Eerste Stap), zijn we ook op andere momenten actief aan het zwerfvuil rapen. Gewoon, omdat de frustratie groot is als we ergens lopen en zoveel troep zien. En de voldoening is groot na gedane arbeid!
Soms maken we daarom bewust even een ommetje in de buurt, gewapend met vuilniszakken, handschoenen en grijper. We wonen in een nette, gemixte buurt: wat jaren 70 laagbouw en jaren 30 eensgezinswoningen. Er zijn wat scholen, steeds meer hippe koffie- en eetplekken, en een parkje. Het parkje vlak bij ons huis is best een net parkje met een speeltuin, rozentuin, voetbalveld en zelfs een pingpongtafel.

3 zakken zwerfvuil in 1 uur
Nu die 3 zakken nog opruimen!

Onlangs gingen we een klein uurtje ruimen in het parkje en kwamen thuis met 2 volle vuilniszakken én 1 gevonden (!) lege boodschappentas die we moeiteloos ook nog hadden gevuld met troep.
Maar … meet je de netheid van buurt af aan de gevonden hoeveelheid zwerfvuil (de bierblikjes, de sigarettenpeuken, de papieren tissues, drinkpakjes en ga zo maar door), dan ben ik er niet meer zo overtuigd van dat ik in een nette buurt woon.

Wat zegt de wetenschap?

Ik vermoedde wel dat een schone omgeving mensen aanspoort om die omgeving ook schoon te houden, maar helpt het ook echt? Is dat echt echt echt wetenschappelijk bewezen? Ja, het helpt; dat bewees omgevingspsycholoog Kees Keizer (Rijksuniversiteit Groningen) met zijn verschillende experimenten. Meer over zijn onderzoek kun je hier vinden, hieronder twee van zijn bevindingen.

  1. Een schone omgeving maakt niet alleen dat mensen minder geneigd zijn afval op straat te gooien, het versterkt eveneens de invloed van andere normen en regels op gedrag. De aanwezigheid van zwerfafval maakt mensen ook minder hulpvaardig en vriendelijk naar anderen. Het verwijderen van zwerfafval op straat maakt dus dat mensen minder geneigd zijn om afval op straat te gooien (en andere normen te overtreden). Naast dit positieve effect van reinigen in het algemeen blijkt het zichtbaar reinigen een extra positief effect te hebben op het gedrag van burgers.

  2. Wat voor wanorde geldt, geldt ook voor orde: het observeren van iemand die duidelijk respect heeft voor een norm zet aan tot ander norm-conformerend gedrag. Zo bleek het aantal mensen dat iemand hielp die boodschappen had laten vallen bijna te verdubbelen als zij daarvóór iemand de stoep hadden zien vegen.

Is het parkje blijvend schoner?

Dat is te vroeg om te zeggen. De moeders op de speelplaats kijken tot nog toe vriendelijk al zeggen/doen ze op dat moment niets (maar misschien toch een zaadje geplant?). Hoopgevend was een jongetje dat kwam vragen wat ik deed. Hij knikte begrijpend op mijn antwoord dat ik het opruim omdat die troep daar niet thuishoort. Volgende keer ga ik hem ter plekke uitnodigen om ook wat te rapen (volgende keer extra handschoenen mee!). En Sandra kwam een vrouw tegen die de moeite nam om te zeggen dat ze het goed vond dat we dit deden en zelfs aanbood om ook een keer mee te helpen.

De tijd zal leren of er inderdaad minder zwerfvuil in het parkje achtergelaten wordt.  Maar gesterkt door de wetenschap gaan we door! Ik leerde van het onderzoek van Kees Keizer dat als mensen jou zien opruimen de kans groter is dat zij dit ook gaan doen en niet alleen dat, ze worden sowieso hulpvaardiger. Zwerfvuil ruimen is dus niet alleen supergoed voor het milieu, maar is ook een aanjager voor een aardigere en socialere omgeving. Wie kan daar nu tegen zijn?!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s